Archívum

Szalai Pál ösztöndíj Pályázat

Ösztöndíjas pályázat

Szalai Pál életének és tevékenységének bemutatására és értékelésére

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ösztöndíjas pályázatot ír ki – végzett történészek számára – Szalai Pál életének és II. világháborús tevékenységének feldolgozására és bemutatására. Fontos az 1944-45-ös tevékenységének pontos megítélése, hiszen a nyilas ifjúsági vezető, majd az 1937-es nyilas per egyik vádlottja eljutott Wallenberg egyik legfontosabb segítőjének szerepéig. Segítő tevékenységéhez kapcsolódik több olyan akció és fellépés, amelyek bizonyitékai hiányosak, vagy nyilatkozatokon alapulnak. Különösen eltérnek a történészi vélemények a budapesti Nagy Gettó tervezett felrobbantása és az ennek kapcsán tett intézkedésekben való részvétele vonatkozásában.

Az ösztöndíj teljes összege 300 ezer Ft két összegben kerül kifizetésre a győztes pályázónak. Az első fele a témavázlat leadásakor és a másik fele a teljes kézirat leadásakor kerül kifizetésre. A pályázótól 120-150 oldalas kéziratot várunk. Jelezni szeretnénk, hogy a kézirat átvételét követően 2 történészt összefoglaló értékelésre kérünk fel a leadott kéziratról, amire természetesen a pályázó is válaszolhat és ezt a levelezést is a könyvben / mellékletként/ megjelentetjük.

A Raoul Wallenberg Egyesület a kéziratot – és a jelzett véleményezést és az arra adott válaszokat is – önálló kötetként a Wallenberg Füzetsorozatban megjelenteti.

Pályázni 2021. december 15-ig lehet –a nyertes kiválasztásáról bizottság dönt- és a teljes kézirat leadási határideje 2022.04.16. A pályázati jelentkezést és a kész kéziratot is a wallenbergegyesulet.elnok@gmail.com mail címre várjuk.

Budapest,2021.10. 16

Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük