Felhívás

Felhívás középiskolai vetélkedőre

Felhívás középiskolai vetélkedőre

A Raoul Wallenberg Egyesület és a

Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye

Wallenberg nyomán

címmel, 14. alkalommal vetélkedőt hirdet

magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára.

A vetélkedőt támogatja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely és a Raoul Wallenberg Alapítvány.

* * *

A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyar-zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása különös tekintettel a Holokauszt 80. évfordulójára; az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. Fontosnak tartjuk ezen konfliktusok jelenre vonatkozó hatásaival való foglalkozást is.

Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, rasszizmus embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség.

Online jelentkezés a felhívás kiadásától 2023. november 30-ig lehetséges a Raoul Wallenberg Egyesület honlapján:

www.wallenbergegyesulet.hu (Wallenberg nyomán menüben)

A vetélkedőre 3 fős csapat és a felkészítő tanáruk jelentkezését várjuk. Egy intézményből több csapat is jelentkezhet. Kérjük, hogy csapatnévnek egy olyan egy szóból álló fantázianevet válasszanak, amely összhangban áll a vetélkedő szellemiségével és mellőzi a szélsőséges, gyűlöletkeltő szavakat.

A vetélkedő részei:

  • Előzetes feladatok:
  1. Előzetes feladat lesz egy facebook profil üzemeltetése.
  2. A csapatok készítsenek egy minimum 3, maximum 5 perces filmet a vetélkedő bármely kérdéskörével kapcsolatosan, amelynek bemutatására a regionális elődöntőn kerül majd sor. A technikai minőséget a zsűri másodlagosnak tartja, de fontos a láthatóság és hallhatóság.

A feladatokról a regisztráció lezárását követően küldünk részleteket és szempontokat.

  • Regionális elődöntők:

A regisztrált csapatok 2024. február 5-e és 23-a között a szervezők által megadott – a jelentkezők számától függő – helyszíneken (vidéki városokban vagy Budapesten) vetélkednek.

A feladattípusokról, valamint a felkészülést segítő ajánlott szakirodalomról a csapatokat a jelentkezést követően tájékoztatjuk.

  • Döntő:

A regionális elődöntők első helyezettjei jutnak a budapesti döntőbe, melynek időpontja 2024. április.

döntő díjazása: az első helyezett csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat a vetélkedő témaköreivel összefüggő utazáson vehetnek részt.

https://forms.gle/V43vX24ZtbWQ5d9w7

Közzétéve: 2023. szeptember 27.