Archívum

Wallenberg Nyomán 2019-2020

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány és a

Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Wallenberg nyomán

címmel, 11. alkalommal vetélkedőt hirdet

magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára.

 

A vetélkedőt támogatja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a Gábor Zita Alapítvány.


A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyarországi zsidó-nem zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A veszteségek megismerése, melyet a vészkorszak okozott az ország számára. Fontosnak tartjuk ezen konfliktusok jelenre vonatkozó hatásaival való foglalkozást is.

Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység, Trianon és következményei.

Online jelentkezés 2019. november 8-ig lehetséges a Raoul Wallenberg Egyesület honlapján: www.wallenbergegyesulet.hu

A vetélkedőre 3 fős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését várjuk. Egy intézményből több csapat is jelentkezhet. Kérjük, hogy csapatnévnek olyan egy szóból álló fantázianevet válasszanak, mely összhangban áll a vetélkedő szellemiségével és mellőzi a szélsőséges, gyűlöletkeltő szavakat.

 

A vetélkedő részei:

  1. A csapatok előzetes feladatai:Egy minimum 3, maximum 5 perces film készítése a vetélkedő bármely kérdéskörével kapcsolatosan, amelynek bemutatására a regionális elődöntőn kerül majd sor. A technikai minőséget a zsűri nem értékeli.

    Egy facebook profil üzemeltetése. A feladatról a regisztráció lezárását követően küldünk részleteket és szempontokat.

  2. Regionális elődöntők:

A regisztrált csapatok 2020. január 27. és február 7. között a szervezők által megadott – a jelentkezők számától függő – helyszíneken (vidéki, határon túli városokban vagy Budapesten) vetélkednek.

A feladattípusokról, valamint a felkészülést segítő ajánlott szakirodalomról a csapatokat a regisztrálás lezárását követően tájékoztatjuk.

  1. Döntő:

A regionális elődöntők első helyezettjei jutnak a kétnapos döntőbe, melynek tervezett időpontja 2020 márciusa.

A döntő tervezett helyszínei között szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája valamint a vetélkedő témáival kapcsolatos budapesti helyszínek.

A döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáruknak a szervezők biztosítják a szállást és az étkezést.

A döntő díjazása: az első helyezett csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további legjobb csapatok külföldi utazáson vehetnek részt.

 

Budapest, 2019. augusztus 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük