Archívum

Wallenberg Nyomán 2017

Felhívás középiskolai vetélkedőre

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, a Budapesti Vendéglátóipari és Humán SzC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján

Wallenberg nyomán címmel vetélkedőt hirdet magyarországi és határon túli középfokú intézmények tanulói számára.

A vetélkedőt támogatja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány.


A vetélkedőre 2010 óta minden évben sor került Régen volt? Hol is volt? címen. Meghirdetésével fő célunk az volt, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékezzünk mindazokra, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, akiket ismerünk és akik ismeretlenek maradtak, legfeljebb cselekedetük hozadéka, az emberi életek megmentése maradt meg. Az idő múlásával számos új, még megoldatlan kérdés merült fel. A most meghirdetésre kerülő vetélkedő célja – az eddigi tapasztalatok hasznosítása mellett – szembesíteni és felkészíteni a felnövekvő nemzedékeket a mindennapjainkban jelen levő emberi és kisebbségi jogi feladatok megoldására. Mindannyiunk felelőssége és feladata segíteni a valós történések megismerését, a problémák sokoldalú megvizsgálását, az egymás kultúrájáról, múltjáról, cselekedeteiről szóló ismeretek gyarapítását.  Mindezek szellemében a vetélkedő felöleli

  • az antiszemitizmus és az embermentés,
  • a rasszizmus, a xenofóbia és a tolerancia témaköreit.

Jelentkezés: A vetélkedőre 2017. június 15-ig lehet jelentkezni a Raoul Wallenberg Egyesület honlapján:

REGISZTRÁCIÓ

A vetélkedőre 3 fős csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy intézményből több csapat is jelentkezhet. A vetélkedőre a 9-12. évfolyamos tanulók jelentkezését várjuk, s mindazok részt vehetnek, akik a jelentkezés időpontjában még középiskolai tanulók voltak.  A jelentkezéshez az online felületen kérjük megadni a csapat választott nevét, a tanintézmény nevét és címét, a csapat tagjainak és felkészítő tanárának nevét és elérhetőségét (e-mail, telefonszám). A jelentkezéshez kérünk csatolni egy levelet, amelyben a csapat megfogalmazza, mi késztette arra, hogy a vetélkedőre jelentkezzen, mi keltette fel az érdeklődését a felhívásunkban jelzett témák iránt. ( A feltöltött fájl formátuma: PDF, mérete: maximum 1 Mbájt. A fájl neve a csapat választott neve legyen.) A jelentkezés regisztrálása ugyancsak az online felületen történik meg. Előzetes feladatok:

  1. A csapatok hozzanak létre egy facebook-profilt. Ennek vezetékneve legyen az iskola településének neve, keresztneve a csapatnév. A profilt töltsék meg a környezetükben fellelhető, a vetélkedő témáihoz illeszkedő helyszínek fotóival. A jelentkezés regisztrálása után levelet küldünk ki, melyben megadjuk ehhez a szempontokat.
  2. A csapatok készítsenek egy min. 3, max. 5 perces filmet a vetélkedő témáiban, amelyet a regionális elődöntőn mutatnak be. A film tartalmazhat interjút, emlékhelyek bemutatását, illetve ezek kombinációját. (A filmmel kapcsolatos részletek megbeszélésére a jelentkezési határidő lejárta után kerülhet sor.)    Regionális elődöntők: A csapatok a szervező bizottság által megadott időpontban és helyszínen regionális elődöntőkön vesznek részt 2017. október 18. és november 18. között. Az elődöntőkön kerül sor
  • az elkészült facebook-profil és működtetésének értékelésére;
  • az előzetesen elkészített film bemutatására és értékelésére;
  • a helyszínen ismertetett különféle „vetélkedő jellegű, kompetencia alapú” feladatokra, amelyekhez előzetesen megküldjük a felhasználható szakirodalom listáját. A feladatok értékelése pontozással történik. Az elérhető pontszámokat a szervező bizottság előzetesen közli. Az elődöntőkön részt vevő valamennyi csapat oklevélben, tárgy- és könyvjutalomban részesül. Döntő: A döntőre 2018. január 25-én, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében, továbbá egyéb budapesti emlékhelyeken kerül sor.  A döntőben az elődöntők nyertes csapatai vesznek részt.

Díjazás: A döntőben nyertes csapat és felkészítő tanára 2018 tavaszán négynapos svédországi utazásban vesz részt; A döntő második helyezett csapata és felkészítő tanára 2018 áprilisában részt vesz a Nemzetközi Élet Menete lengyelországi emlékprogramján; A döntő harmadik helyezett csapata és felkészítő tanára 2018 tavaszán részt vesz egy szomszédos ország emlékhelyeit érintő kiránduláson.   A döntőn részt vevő valamennyi csapat oklevélben, tárgy- és könyvjutalomban részesül.

Budapest, 2017. április 16.

Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely

Budapesti Vendéglátóipari és Humán SzC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük