Archívum

Régen volt? Hol is volt? 2016

Vetélkedő középiskolások számára

Felhívás a Régen volt? Hol is volt? országos középiskolai vetélkedőre

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a BVHSZC Raoul Wallenberg Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Élet Menete Alapítvány „Régen volt? Hol is volt?” címmel országos vetélkedőt hirdet a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára. A XX. század közepén emberek milliói szenvedtek faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, etnikai, kulturális vagy politikai alapú üldöztetést. A zsidóságot és a romákat is sújtó népirtás és következménye a magyar múlt, az európai történelem és a kultúra veresége. Az immáron hagyományossá váló vetélkedő fő céljaként a meghirdetők, szervezők azt fogalmazták meg, arra kell törekednünk, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékeznünk kell mindazokra, akik emberek tudtak maradni, az embertelenségben, akiket ismertünk, és akik ismeretlenek maradtak, s legfeljebb cselekedetük hozadéka, az emberi életek megmentése maradt meg. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem ismerjük azokat a környezetünkben lévő emlékeket, emlékhelyeket, utcákat, házakat, épületeket, amelyek történelmünk hordozói. 72 évvel a szörnyű események után, még mindig fontos, hogy nézzünk körül környezetünkben és ismerjük meg jobban múltunkat és még meglévő emlékeit.

A vetélkedő témakörei: • a II. világháború története • Magyarország szerepe a világháborúban • a zsidó és a roma lakosság üldöztetései • a holokauszt • a diplomáciai, egyházi, katonai és magán embermentők tevékenysége • a túlélők helyzete • a zsidó-magyar kultúra együttélése • holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten, illetve a pályázók lakóhelyén • Raoul Wallenberg – és a többi embermentő – hősies tevékenységének időszerűsége • a magyar külpolitika tevékenysége az emberi és a kisebbségi jogokért • a rasszizmus, az antiszemitizmus napjainkban Magyarországon és Európában.

A vetélkedő menetrendje: A vetélkedőre 3 fős középiskolai csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek.

Regisztráció: FIGYELEM! A regisztrációt meghosszabbítottuk 2016. január 15-ig!

A jelentkezés feltétele: • egy maximum 1 oldal terjedelmű motivációs levél feltöltése, melynek témája: Milyen szerepe lehet a diákoknak az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelemben? A feltöltött fájl formátuma: PDF, mérete: maximum 1 Mbájt. A fájl neve a csapat választott neve legyen.

Feladat elkészítése: FIGYELEM! Módosult az elkészítendő feladat! A csapatoknak 2016. január 15-ig egy Facebook oldalt kell megnyitni egy általuk választott Embermentőről. Az értékelés során plusz pontot jelent, ha a választott személy a pályázó csapat régiójából származott(ik) vagy tevékenykedett.

A csapat által létrehozott Facebook profilt javasoljuk, hogy úgy állítsák be, hogy csak az ismerősök számára legyen elérhető. A Facebook profilt akkor tudjuk figyelembe venni, ha a „Wallenberg Vetélkedő”-t ismerősnek jelölik. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010898855430&sk=about§ion=work)

Elvárásaink a feltüntetendő adatokkal kapcsolatosan:

  • a személy neve, neme, születési helye és ideje
  • barátai (Pl.: a készítő csapat tagjai)
  • érdeklődési köre, kedvelései
  • események az életvonalon: profilkép, fotók, albumok Egy jó adatlap elkészítése sok munkát igényel, ezért az adatgazdagság és a hitelesség is értékelésre kerül. A dokumentum neve a készítő csapat neve legyen és a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre kell megküldeni. • A csapatoknak a regionális fordulóra el kell készíteniük egy 3-5 perces filmet. Témája: interjú egy olyan, lehetőleg helyi személlyel, aki átélte az akkori eseményeket, vagy ismerettel rendelkezik azokról (túlélő, embermentő, családtag, leszármazott, stb.)

Regionális forduló: A vetélkedőre jelentkezett és a motivációs levelet, a virtuális Facebook oldalt elkészített csapatok kétfordulós, egész napos vetélkedőn vesznek részt. A regionális fordulókat 2016. február 15 -26. között rendezzük meg, melynek pontos helyéről és időpontjáról a szervező bizottság a csapatokat január 15-ig értesíti. A várható program: 10.00 – 12.00 vetélkedő 12.00 – 12.30 ebéd 12.30 – 15.00 vetélkedő A regionális fordulón a csapatoknak – a regisztráció lezárulását követően megküldött – szakirodalom alapján teszteket és kreatív feladatokat kell megoldani. Ekkor értékeljük a virtuális Facebook oldalt, illetve itt kell bemutatni a filmet is. A regionális fordulókból egy-egy csapat jut tovább az országos döntőbe. A csapatok az elért eredményeik után oklevelet és tárgy-, illetve könyvjutalmat kapnak. Országos döntő Időpont: 2016. március 31. (egész napos program)

Helyszínek: Délelőtt: Budapest, Holokauszt Emlékközpont (Budapest, IX., Páva u. 39.), Délután: Külgazdasági és Külügyminisztérium (Budapest, II., Bem József tér 4.)

Díjazás:

  • Külföldi utazás (négy nap, három éjszaka, 4 fő részére)
  • Nemzetközi Élet Menete programján részvétel A 2016. évi Élet Menete emlékprogramon való térítésmentes részvételt Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban.
  • Könyvvásárlási utalványok
  • Mindegyik döntőbe jutott csapat oklevélben részesül.

A felkészüléshez az egyes fordulókat megelőző időpontban irodalomjegyzéket közlünk, melyről a jelentkező csapatokat e-mailen értesítjük.

A vetélkedővel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre várjuk.

 

A vetélkedő fővédnökei:

Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete

Fónagy János parlamenti államtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük